7 Temmuz 2017

‘Hangi meslek ne iş yapar’ sorusu, bu mühendisleri ‘İK’cı yaptı!

ile Birsen Çevik Akgünlü

Eril Ezerel (26) ve Sargın Erdoğan (26) ile yaptığım keyifli sohbet bana hızlı, heyecanlı ve çözüm odaklı start-up ruhunun başarıdaki önemini birkez daha hatırlattı. Bu keyifli sohbeti sizlerle de paylaşmak istedim.

Anlatsin.com nasıl doğdu?

Eril: Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünde okurken, en sık karşılaştığım soru: ‘Endüstri Mühendisi ne iş yapar?’ idi. Her sorana bildiklerimi tekrar tekrar anlatmaktan sıkılınca, bir blog açtım ve okuduğum bölüm ile ilgili bildiklerimi oraya yazdım. Ayrıca kendi bölümünü anlatmak isteyenler için de bir link bıraktım. Arkadaşlarımla daha önce bazı internet siteleri kurmuştuk ama hiçbiri bu blog kadar ilgi görmemişti! Ziyaretçi sayımız beklediğimizden çok daha hızlı arttı ve arkadaşım Tuğberk Kılıç ile beraber bu bloğu bir internet sitesine çevirme kararı aldık.

Tam bu noktada, ‘profesyonel hayatı, şu anda çalışmakta olan profesyoneller anlatsa’ fikri doğdu! İkimiz de çok sevdik bu fikri ama o profesyonellere nasıl ulaşacağımızı bilmiyorduk. Aklımıza o dönem mühendislik topluluğu başkanı olan arkadaşımız Sargın geldi. Sargın firmalarla ilişkiler konusunda bizden daha tecrübeliydi, onu aramıza katılmaya davet ettik.

Sargın: O sırada Bilkent Üniversitesi, Elektrik Elektronik bölümü ikinci sınıftaydım. Benim o zamanki hayallerim kurumsal bir firmada işe girip bir gün CEO olmak 🙂 Eril start-up fikrini benimle paylaşınca, karşıma çıkan bu fırsatı değerlendirmeye karar verdim.

Anlatsin.com’un içeriğinden biraz bahseder misiniz?

Eril: Anlatsin.com profesyonel iş yaşamına ve kariyere dair ihtiyaç duyulan tüm bilgileri bulabileceğiniz bir site. Öğrenciler staj ya da iş başvurularında bulunurken, genelde ‘kör atış’ yapmak durumunda kalıyorlar. Başvurdukları firmaları tanımıyorlar. Anlatsin.com olarak şirketlerle iş birliği yapıyoruz, gençlerin şirketler ve mesleklerle ilgili doğru bilgilere ulaşmasını sağlıyoruz. Şirket çalışanları, mesleklerini, okudukları bölümün mesleklerine katkısını, çalıştıkları şirketleri videolar kanalıyla anlatıyorlar. Yani arka planda şirketlere de kendilerini tanıtacakları bir platform sunuyoruz.

“Türkiye’de internette her ay 20 milyonun üzerinde kariyer konulu arama yapılıyor. Biz de öğrencilerin, profesyonellerin ve şirketlerin buluşma noktası oluyoruz, bir İK çalışanı gibi onları buluşturuyoruz.”

Anlatsın.com şu anda Türkiye’nin en etkin yeni nesil kariyer platformlarından biri. Bu yolculukta geldiğiniz noktayı rakamlarla anlatabilir misiniz?

  • Sitemizi 2015 yılında kurduk. Şu anda 70+ firma ile çalışıyoruz ve sitede 4,000’in üzerinde video var. Bu firmaların 33 tanesi çok uluslu firmalar. Kurumsal firmaların yanı sıra birlikte çalıştığımız sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler de var.
  • Anlatsın.com’u her ay 350.000’den fazla kişi ziyaret edip farklı meslekleri, şirketleri, sektörleri araştırıyor.
  • Silikon vadisine yaptığımız ziyaretler sırasında yurtdışına açılmak konusunda fırsatlar gördük ve sitemizi uluslararası platforma ‘‘Tellbout.com’’ adıyla taşıdık. Henüz hazırlık aşamasındayız, özellikle ölçeklenebilir bir sistem inşa etmeye çalışıyoruz ve şu an 10 firma ile deneme yapıyoruz.

Nasıl bu kadar hızlı büyüdünüz?

Sargın: İhtiyaca yönelik, ulaşılması kolay, içeriği interaktif ve kazan-kazan fırsatı yaratan bir platform oluşturduğumuz için çok hızlı yayılıyoruz. Sitemize trafiğin %80’i Google aramaları üzerinden geliyor. Başka bir deyişle insanlar kariyerle ilgili sorularına internette cevap arıyorlar. İhtiyacı iyi analiz ettik diyebiliriz. Ayrıca önemli bir fırsatı önden gördük, kullanıcılar bilgiye ulaşmak için artık yazı yerine video vb interaktif içerikleri tercih ediyorlar.

Peki ne gibi zorluklarla karşılaştınız?

Eril: Start-up kurmak çok ‘trendy’ görünüyor ama hiç kolay değil. Motivasyon çok önemli. ‘Neden bir start-up’tasın?’ sorusunun yanıtını gönülden verebilmen lazım. Sadece ‘başkaları yapıyorsa ben de yapabilirim’ ya da ‘daha çok para kazanacağım’ yeterli cevaplar değil. Yılmadan, kararlı bir şekilde yola devam edebilmek için çıktığın yola yürekten inanmak ve duygusal olarak dayanıklı olmak gerekiyor. Çünkü umutsuzluğa kapılıp dibe vurduğumuz günler de oluyor. Pes etmeden devam edebilmek başarının anahtarı.

Sargın: Start-up ortamında o şirketin herşeyinden sorumlu oluyorsun. Hiç bilmediğin alanlarda sorumluluk alman ve karar vermen gerekiyor. Yeni şeyler öğrenmeye meraklı olmak gerekiyor. Örneğin işimizi kurarken avukata ya da vergi danışmanına verecek paramız yoktu. Google’dan iş sözleşmeleri örneklerini araştırarak iş kontratlarımızı hazırladık, yine benzeri bir şekilde vergi sorumluluklarımızı öğrendik.

Ya sözleşmelerinizin yetersizliği yüzünden ciddi bir sorun ile karşılaşsaydınız? Ciddi bir risk almışsınız!

Sargın: Başka seçeneğimiz yoktu ki! Ya o riski alacaktık ya da alacaktık… Herşey mükemmel olsun diye beklersek işimizi yapamayız. Karşımıza yeni bir konu çıktığında araştırıyoruz, bolca okuyoruz ve kendimizi hazır hissettiğimizde de uygulamaya geçiyoruz.

İş stratejilerinizi belirlemek için nasıl bir yol izliyorsunuz?

Eril: Açıkçası biz işimizin geleceği tanımlamak için kurumsal firmalar gibi yapısal ‘Strateji Planlama’ toplantıları yapmıyoruz. Bu konular zaten her an aklımızda. Bizi bir araya getiren ve her zorluğa rağmen bir arada tutan ortak bir hedefimiz var : ‘işimizi nasıl daha fazla büyütebiliriz ve nasıl daha güzel işler yapabiliriz?’

Sargın: Aklımıza gelen yeni fikirleri paylaşmak ve yapılandırmak için izlediğimiz yol ise ‘sürekli bağlantıda kalmak.’ Teknolojiyi çok etkin kullanıyoruz. Aklımıza gelen her fikri anında birbirimize yazıyoruz ve sanal ortamda tartışıyoruz. Bazen hiç yüzyüze gelmeden yeni projeler üretiyoruz.

***

Bu gençleri dinlerken, ister dünya devi kurumsal bir firma olsun, isterse start-up ‘başarının sırrı ortak’ diye düşündüm:

  • Zorluklar karşısında pes etmemek ve her işin üstesinden gelebileceğine inanmak
  • Heyecan, öğrenmeye merak, sorgulayarak yeni fikirler üretmek
  • Mükemmele ulaşmaya çalışırken aksiyon almakta geç kalmamak ve hızlı hareket etmek
  • Sürekli iletişim halinde olmak ve takım olmanın gücüne inanmak

Heyecanla yola koyulduğumuz, ayağımıza takılan taşları sabırla kaldırıp kenara koyduğumuz, merakımızı ve tutkumuzu kaybetmeden hedefimize odaklandığımız sürece yeni başarılara ulaşmak her zaman mümkün!

Birsen Çevik Akgünlü

07 Temmuz 2017